Marlene fotbollströjor FayeHoch

Presidenten för den sydafrikanska fotbollsförbundet, Danny Jordaan, har förnekat landet omstött Fifa-tjänstemän för att hjälpa till med att säkra världscupen 2010 genom betalningar värda 10 miljoner dollar.

Tilldelningen av 2010-turneringen till Sydafrika har kommit under granskning efter en serie bestickningsavgifter mot FIFA-tjänstemän från de amerikanska myndigheterna, som har Belgien landslagetströja gjort 14 arresteringar. Den amerikanska tingsrätten har påstått omfattande korruption inom det styrande organet och detaljerat en påstådd $ 10m-betalning som överfördes till FIFAs Caribbean Football Union-konton i motsats till tre röster i Sydafrikas favör.

Belgien landslagetströja

FIFA: s generalsekreterare Jérôme Valcke förnekade ansvar för $ 10m betalning, skriver i ett mejl till New York Times att han inte godkänner betalningen och inte har befogenhet att göra det. I ett uttalande sade en Fifa-talesman att betalningen godkändes av den dåvarande finansutskottets ordförande, och ‘utfördes i enlighet med organisationsförordningarna’. Ordföranden, Julio Grondona, dog förra året.

Sepp Blatter har också förnekat att vara den oidentifierade högsta tjänsteman som heter i anklagelsen att ha ‘orsakat’ betalningen. ‘Definitivt det är inte jag’, sade Blatter på en presskonferens.

Sydafrika valdes till 2010 VM värd före Marocko 2004 och Jordaan har insisterat betalningen fyra år senare var inte en muta för att säkra röster.

Han berättade Sydafrikas Sunday Independent: ‘Jag har inte betalat muta eller tagit muta från någon i mitt liv. Vi vet inte vem som nämns där [i USA anklagelse]. Och jag vill inte anta att jag nämns. ‘

Leave a Reply